German Breadbag M31 Early Type

 95,00

In stock

flag us

Item: early war breadbag  The belt loops (which could be unbuttoned) and the hook to secure the breadbag to the belt are visible.
This early example still has the leather reinforcements present.
Under the belt loops the D-rings can be seen which are used to hold the Field bottle (and Mess tin). Normally the Field bottle was attached on the right, while the Mess tin was attached to the left.Underneath the D-rings, the leather tabs are visible which were used to secure the Field bottle and Mess tin’s strap
to prevent these items to bounce when a soldier was running.
On the back side of the bread bag, two smaller D-rings are fitted for the bread bag shoulder strap.

Condition: in very good condition 

flag nl

Item: broodzak uit het begin van de tweede wereld oorlog. De riemlussen (die losgeknoopt konden worden) en de haak waarmee de broodzak aan de riem werd vastgemaakt, zijn zichtbaar. Bij dit vroege exemplaar zijn de leren verstevigingen nog aanwezig. Onder de riemlussen zijn de D-ringen te zien die worden gebruikt om de Field-fles (en Mess-blikje) vast te houden. Normaal werd de Field-fles aan de rechterkant bevestigd, terwijl het Mess-blik aan de linkerkant was bevestigd. Onder de D-ringen zijn de leren lipjes zichtbaar die werden gebruikt om de Field-fles en de riem van het Mess-blik vast te zetten om te voorkomen dat deze voorwerpen stuiteren wanneer een soldaat aan het rennen was. Aan de achterzijde van de broodzak zijn twee kleinere D-ringen aangebracht voor de schouderband van de broodzak.

Conditie: in zeer goede staat